smart fortwo cabrio 52 kW twinamic prime

- 14 september 2016

Sportauto-ingrediënten

En dan het rijden. Want een achterin geplaatste motor in combinatie met de achterwielaandrijving móet wel voor een hoop lol zorgen, toch?
Het is waar dat de auto unieke rijeigenschappen heeft, maar dat heeft eerder met de korte wielbasis te maken, dan met de eerder genoemde sportauto-ingrediënten. Van de achterwielaandrijving merk je namelijk niet zoveel, door het overactieve ESP dat bovendien niet uit te schakelen is. Van de plaatsing van de motor merk je met name iets bij straatje keren, want de auto heeft een hele kleine draaicirkel doordat er voorin veel meer ruimte is voor de wielen.

Zoals gezegd krijg je door de korte wielbasis wel heel veel mee van wat er onder de auto gebeurd. Maar niet op een vervelende manier, want de auto biedt een heerlijk rijgedrag dat je bij geen enkele directe concurrent zult vinden. Hoe klein de auto ook oogt, hij rijdt echt als een volwassen wagen. In bochten stelt de auto je op het gemak en door de directe besturing en fijne wegligging hoef je niet overdreven voorzichtig de bocht door.
Met zijn 70 pk is de auto in de stad vrij vlot, mede geholpen door de automaat met dubbele koppeling. Het gehik met de gerobotiseerde handbak is hiermee voorgoed verleden tijd en hoewel het schakelgedrag af en toe een beetje aarzelend overkomt, gaan de meeste schakelmomenten ongemerkt aan je voorbij.

Op de snelweg is dit wel minder het geval, omdat de automaat dan vrij snel alweer terugschakelt naar een lagere versnelling en hierbij houdt de auto even goed merkbaar in. Dit ongemak kun je wegnemen door de stuurflippers bij te bestellen en handmatig alvast de juiste versnelling klaar te zetten. Maar meer vermogen biedt ook al een hoop uitkomst en die oplossing biedt smart je . Zo is er ook een 0.9 liter driecilinder met 90 pk en als klap op de vuurpijl kun je ook een smart cabrio BRABUS bestellen, die liefst 109 pk naar de achterwielen stuurt.

In stadsverkeer zal je die hang naar meer vermogen niet snel voelen en bovendien heeft de 1.0 een prima testverbruik van 5,6 liter op de 100 kilometer.

71 pk
91 Nm
151 km/h
15,5 s
5,6 (4.3) l/100km
99 g/km
C
22%
€ 15.650
€ 22.476
€ 412 / maand
€ 73 - € 82 / kwartaal
  • 2015 - Smart ForTwo 52 kW Passion

  • 2012 - Smart ForTwo 45kW Pure

  • 2008 - Smart Fortwo Coupé 52 kW Edition MHD

  • 2007 - Smart Fortwo Cabrio 52 kW Passion