- 27 september 2024

5 auto's met lage verzekerings- en onderhoudskosten

Ben je op zoek naar een nieuwe auto en wil je de kosten laag houden? Let dan niet alleen op de aankoopprijs en het brandstofverbruik, maar ook op de kosten voor je verzekering en eventueel onderhoud. Het kiezen van een betrouwbare auto kan je op de lange termijn flink wat geld besparen. In dit artikel lichten we enkele auto’s uit die een slimme keus zijn voor je portemonnee.

Onderhoud: ga voor iets betrouwbaars
Als je op zoek bent naar een auto met lage onderhoudskosten, kies dan voor een model dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid. Merken zoals Toyota, Honda en Hyundai hebben een uitstekende reputatie op dit gebied. Hoe minder vaak je naar een garage moet voor reparaties, hoe lager je kosten waarschijnlijk zullen zijn.

Daarnaast kan ook de populariteit van een auto invloed hebben op de onderhoudskosten. Wanneer veel mensen hetzelfde type auto rijden, is het vaak makkelijker om aan vervangende onderdelen te komen. Zo hoef je minder lang te wachten op onderdelen en zijn ze vaak goedkoper.

Hoe wordt de hoogte van je autoverzekering bepaald?
Een andere kostenpost waar je als autobezitter rekening mee moet houden is je verzekering. De hoogte hiervan wordt deels bepaald door je persoonlijke kenmerken, zoals leeftijd, schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je rijdt. Daarnaast speelt het type auto dat je hebt een belangrijke rol. Verzekeraars kijken naar het merk, model en bouwjaar van je auto om het risico te beoordelen. Zo betaal je bijvoorbeeld meer premie als je auto zwaarder is of meer vermogen heeft.

De premie die je moet betalen verschilt vaak tussen diverse autoverzekeraars. Verschillende aanbieders van een autoverzekering vergelijken met elkaar is daarom wel verstandig. Niet overal gelden dezelfde voorwaarden en tarieven.

Vijf betrouwbare opties
Hieronder vind je een selectie van betrouwbare auto’s met lage verzekeringskosten. Deze modellen combineren betaalbaarheid met betrouwbaarheid, waardoor ze een slimme keuze zijn als je je kosten laag wil houden.

1. Toyota Aygo
De Toyota Aygo is niet voor niets een populaire keuze. Deze compacte stadsauto is perfect voor dagelijks gebruik en biedt voldoende comfort voor vier personen. De aanschafprijs is aantrekkelijk en de kosten om de auto op de weg te houden zijn laag. De wegenbelasting is bescheiden, onderhoudskosten zijn voordelig en hij verbruikt weinig brandstof. Kortom, een uitstekende keuze.

2. Suzuki Swift
Nog zo'n fijne compacte auto is de Suzuki Swift. Dankzij het formaat is een parkeerplek vinden een fluitje van een cent. Daarnaast staat Suzuki bekend om zijn betrouwbare auto's, en de Swift is geen uitzondering. Met zijn zuinige verbruik is deze auto niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

3. Citroen C1
De Citroën C1 lijkt sterk op de Toyota Aygo, en dat is geen toeval. Beide auto's worden, net als de Peugeot 107, namelijk in dezelfde fabriek geproduceerd. Met zijn lengte van 3,5 meter is de C1 echter net iets compacter. Dankzij de gedeelde technologie is ook dit een goede keuze voor een betaalbare stadsauto.

4. Dacia Logan MCV
Heb je behoefte aan net wat meer ruimte? Kijk dan eens naar de Dacia Logan MCV. Met een lengte van 4,5 meter is deze een slag groter dan de andere auto’s in het rijtje en dat zie je ook terug in de kofferbakruimte van 573 liter. Hoewel hij iets minder zuinig is en iets zwaarder weegt, valt het gewicht van 1013 kilo redelijk mee. Daarnaast heeft Dacia altijd een betrouwbare reputatie.

5. Kia e-Niro
Als je graag elektrisch rijdt, is de Kia e-Niro een betrouwbare optie. Hoewel Japan vaak geroemd wordt om zijn betrouwbare auto's, doen de Koreanen van Kia daar zeker niet voor onder. Elektrische auto’s zijn over het algemeen wel wat duurder dan benzineauto's, mede omdat ze zwaarder zijn, wat kan leiden tot een hogere verzekeringspremie. Maar daar staat tegenover dat je tot 2025 geen motorrijtuigenbelasting betaalt, en vanaf dan slechts 25%.

Slim besparen op autokosten
Wil je besparen op de kosten van je auto? Kijk dan goed naar de betrouwbaarheid van het model en vergelijk de verzekeringskosten voordat je een keuze maakt. Door vooraf onderzoek te doen, kun je slimme keuzes maken en genieten van lagere kosten en veel rijplezier!